Mijn werkwijze

Coaching

Intervisie begeleiding

Management Development traject

Coaching

Over het algemeen begeleid ik mensen met werk gerelateerde vraagstukken, daar waar verweving met persoonlijke vraagstukken aan de orde is.

De ontwikkeling van het persoonlijk en het beroepsmatig functioneren gaan vaak hand in hand.

Of je het nu leuk vindt of niet, door je positie als leider krijg je te maken met bepaalde zaken. Het is belangrijk dat je jezelf als leider onderzoekt, bijvoorbeeld aan de hand van een aantal thema’s waar je als leider altijd mee te maken hebt, zoals verschil in positie of het omgaan met overdracht. Hoe sta ik daarin, wat zijn mijn eigen triggers, mijn eigen automatismen, patronen of coping strategieën. Of misschien is de vraag wel, wat is mijn eigen gemis op deze thema’s?

Immers, hoe meer je weet wat je eigen patronen zijn hoe beter je in controle bent op je eigen handelen en je daar je keuzes kan maken. Want als je geen bewustzijn hebt, dan doe je op de automatische piloot wat je altijd al hebt gedaan.

En dat gedrag is wellicht niet per se hetgeen dat nodig is vanuit die leiderschapsplek, dat wat je moet doen om dienend te zijn naar jouw organisatie je team en naar het grotere geheel.
Leiderschap vraagt van leiders soms ook dat je tegen je vanzelfsprekende natuurlijke neiging in moet handelen.

Naar jezelf kijken, in alle openheid, is niet gemakkelijk.
Hoe zet je je eigen gedachten op een rijtje?
Dat kan via coaching of ook via intervisie.
Personal coaching is gericht op het (her)ontdekken van je kwaliteiten, je valkuilen, je patronen.

Coach traject op maat

Schakel mij in als je coach en ik begeleid je als onafhankelijk sparringpartner om inzichten te vinden en te vertalen naar mogelijkheden.
Het contact met mij is een ontmoeting: je hoeft even niets en vindt een moment om even weg van de hectiek van alledag samen stil te staan. Om tot nieuwe inzichten komen, over je werksituatie en over jezelf.

Mijn rol is luisteren, vragen, doorvragen, spiegelen en passende opdrachten aanbieden om reflectie te stimuleren. Ik help je te ontdekken welke keuze bij jou past en hoe je die keuze maakt en uitvoert. Mijn coaching helpt je om te ontspannen in je werk en je werkrelaties en de mogelijkheden te zien om de kwesties die je tegenkomt het hoofd te kunnen bieden.

Je vindt antwoorden op jouw eigen vragen. Dit alles vanuit jouw persoonlijke drijfveren, talenten en kwaliteiten. Je leert jezelf een stuk beter kennen.

Ik werk met coach-trajecten op maat, ontworpen op jouw specifieke ontwikkelvraag. Je kunt dat vergelijken met een individueel ingerichte opleiding.

Een coaching traject bestaat bij mij uit de volgende onderdelen:

 1. Kennismaking en intake waarin we jouw coachingsvraag onderzoeken.
 2. We besluiten of we een coaching relatie aangaan.
 3. Afstemming over doel en resultaten van de coaching.
  “Het traject begint met het formuleren van een aantal duidelijke ontwikkelingsvragen: waar loop je tegenaan? Wat belemmert je? Hoe zou je je willen ontwikkelen? We maken een coachcontract waarin je je vragen scherp formuleert, en daar gaan we mee aan de slag.”
 4. Tot zes sessies waarin we aan jouw coachingsvraag werken. Daarbij werken we met praktijkvoorbeelden en maak je thuiswerkopdrachten.
  “De aanpak in de gesprekken is zowel resultaat- als procesgericht; de ene keer hebben we het over concrete casuïstiek gerelateerd aan je coachvraag, de andere keer begeleid ik je met praktische handvatten en verschillende methodieken om zelf de benodigde stappen te kunnen zetten in je werk.”
 5. Afsluitend gesprek over de behaalde resultaten

  3 Voorbeelden van persoonlijke ontwikkelingsvragen

  B (42) is, na een carrière als adviseur, manager geworden van een afdeling en stuurt 15 medewerkers aan. Nu staat ze ‘aan de andere kant’ en moet leidinggeven aan deskundige en vaak lastige professionals. Lees verder.

  Het inhoudelijke en gelijkwaardige gesprek met collega’s heeft plaatsgemaakt voor sturen op resultaten en beoordelen op prestaties. B voelt zich alleen staan in haar nieuwe functie. Zij moet impopulaire beslissingen nemen. Dat vindt zij moeilijk. Haar kracht ligt in het zakelijke, ze kan de zaken goed scherpstellen. Maar ineens lijkt het lastig de goede persoonlijke relatie met mensen te vinden, in haar nieuwe functie lukt haar dat niet goed meer. Haar coachingsvraag gaat erover hoe zij haar kwaliteiten kan inzetten in haar stijl van leidinggeven, zonder mensen te verliezen. B ontdekt gedurende het coachingstraject dat zij in staat is relaties met haar medewerkers te onderhouden, zonder de zakelijkheid uit het oog te verliezen. Daarvoor heeft zij haar persoonlijk missiestatement voor haar werk bepaald en heeft zij concrete gesprekssituaties geoefend. Het blijkt dat een combinatie van duidelijkheid en genegenheid bij haar goed werken.

  P (45) werkt bij een grote woningcorporatie en geeft leiding aan de samenwerking met één van de commerciële partners. Hij staat bekend om zijn zorgzame houding en gevoel voor verhoudingen. In zijn nieuwe functie voelt hij zich onzeker over zijn inhoudelijke kwaliteiten en laat zich gemakkelijk door anderen overvleugelen. Lees verder.

  Zijn coachingsvraag luidt: “Hoe word ik effectiever in mijn beïnvloeding en kan ik mijn belang duidelijker neerzetten?” Hij werkt aan twee thema’s: het bijspijkeren van zijn kennislacunes (buiten de coaching) en aan zijn inzet als persoon (binnen de coaching). P ontdekt dat zijn zachtaardige karakter sterk zijn non-verbale gedrag bepaalt. Ondanks zijn rijzige postuur boezemt hij nauwelijks ontzag in. Hij werkt hard aan nieuw non-verbaal gedrag; bijvoorbeeld om met stemgebruik (hard en zacht), timing (gebruik van stiltes), zich oprichten en naar de ander toebuigen en door de ander indringend aan te kijken. Daarmee maakt hij een heel nieuwe indruk, dit helpt hem om zijn woorden daadkracht bij te zetten. Hij krijgt nu zaken wel op zijn manier gedaan. Zonder zijn aimabele uitstraling te verliezen heeft hij geleerd zich zodanig in te zetten dat zijn omgeving niet zomaar om hem heen kan.

  I (55) is leidinggevende van een grote zorgorganisatie. Zij is een trouwe bondgenoot van de directie en heeft een goed gevoel voor de verhoudingen en haar eigen plek in de organisatie. I staat bekend als harde werker, maar minder als strategisch denker. Lees verder.

  Door veranderende marktverhoudingen staat de organisatie voor een belangrijke reorganisatie. De directie verwacht van I een strategische visie op de ontwikkeling. I voelt zich onzeker. Zij ziet de vraag als een test en wil daarop gecoacht worden. In de coaching ontdekt ze dat haar onzekerheid voortkomt uit angst om te falen en te worden afgekeurd door voor haar belangrijke mensen uit haar werkomgeving. Zij heeft de neiging tot ontwijkend en duikend gedrag en durft in de directie maar moeilijk een eigen geluid te laten horen. Echter, ze blijkt goed aan te voelen in welke richting de organisatie zich zou moeten ontwikkelen. In de coaching leert zij concrete voorbeelden te koppelen aan haar onderbuikgevoelens. Zo kan zij op zijn intuïtie vertrouwen, en door er goede argumenten bij vinden helpt dat om tot een onderbouwde visieontwikkeling op het vraagstuk te komen. Het zal haar laatste grote bijdrage aan de organisatie zijn, want ook neemt ze het besluit haar carrière in enkele jaren af te bouwen en een praktijk voor loopbaanbegeleiding op te zetten.

  Naar boven

  Intervisie begeleiding

  Ik begeleid, eventueel samen met een collega, (management) teams, directies en besturen met vragen op persoonlijk leiderschap door het begeleiden van intervisie.
  Binnen de context van deze training is het veilig om te onderzoeken en te experimenteren. Leiderschap wordt met deze intervisietraining, in plaats van een individuele vaardigheid, steeds meer een gedeeld proces van een groep mensen met de focus op steun en inspiratie voor de organisatie.

  Intervisie gaat over verbinding maken, leren van anderen, een lerend platform creëren en over goed voorbeeldgedrag als leider.
  Het vereist een proactieve, open en belangstellende houding. Dat maakt intervisie als werkvorm ook uitermate geschikt als werkvorm om samen te werken aan de competenties die nodig zijn voor modern leiderschap.

  Schakel me in en ik help bij het creëren van echte verbinding en leer je hoe je door meer van jezelf te laten zien het vertrouwen van anderen wint.

  Voor wie?
  Om deel te nemen aan de team-bijeenkomsten heb je minimaal een aantal jaar ervaring nodig als leidinggevende van teams of groepen, omdat je dan voldoende ‘materiaal’ hebt om mee te werken. Je bent bereid om zelf in de spiegel te kijken en om relevante casuïstiek aan te leveren vanuit je eigen werkcontext. Met deelnemers die niet (geheel) aan dit criterium voldoen, houden we een telefonische intake.

  Deze optie kan in company worden ingevuld.

  Naar boven

  Management Development programma

  Ik denk graag met u mee over de opzet van een Management Development programma. Een dergelijk ontwikkelprogramma kan een mix van een aantal onderdelen, zoals intervisie, plenaire inspiratie bijeenkomsten, kleinere ontmoetingen binnen de groep leidinggevenden, eventueel aangevuld met persoonlijke coaching en/of een (extern) opleidingsprogramma.

  Ook als er zaken zijn die niet goed lopen, kunt u me inschakelen. Het ‘hotspot gesprek is een communicatiemiddel om taaie kwesties in in organisaties bespreekbaar te maken en op te lossen. Want waar mensen samenwerken is er ook vaak gedoe. Soms een beetje. Soms een beetje veel. Iedereen ziet het gebeuren, iedereen baalt ervan maar is niet in staat het tij te keren. Mijn focus is de kracht van mensen, teams en organisaties te versterken en tegelijkertijd ruimte te maken voor dat lastige gesprek. Juist dat wat gezegd moet worden maar vaak niet op tafel komt.

  Gedoe in organisaties kan gaan over allerlei zaken waarbij:

  • de samenwerking hapert 
  • de communicatie verstart 
  • de processen vastlopen

  Per kwestie wordt een bijeenkomst georganiseerd met de daarbij betrokken medewerkers. Soms is het belangrijk dat dit gaat in een aantal kleinschalige ontmoetingen Ook de direct leidinggevenden zijn aanwezig. Dit is belangrijk om besluiten en oplossingen meteen te kunnen ‘doorzetten’ in de organisatie. En om niet te ‘praten over’, maar te ‘praten met’.

  In deze gesprekken kan het er pittig aan toegaan. Het uitgangspunt is steeds: We komen er samen uit en nemen de inbrengers zeer serieus. Zo kan het goede gesprek op tafel komen en er verdieping ontstaan, waardoor men openhartig durft te spreken. Zowel over zichzelf als ten overstaan van de collega’s.

  Naar boven

  Kosten

  Een gemiddeld coachingstraject start met 8 sessies van 90 minuten (een intakegesprek, 5 werksessies, een evaluatie sessie en 1 terugkom sessie). De kosten hiervoor bedragen € 1.380,- excl. BTW.
  Wanneer nodig kan je daarna een vervolg traject afnemen.

  Aangezien coaching altijd maatwerk betreft, kan het aantal sessies afwijken. Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek. Dan kan ik een offerte op maat maken die past bij de coachvraag.
   
  Als zelfstandig ondernemer ontvang je de BTW terug en zijn de sessies als kosten aftrekbaar van de belasting.

  Voor werkgever

  Voel je niet bezwaard om een coachtraject bij je werkgever aan te vragen als je met vragen rondloopt die niet precies te relateren zijn aan het werk wat je doet. Immers, je bent als manager je eigen gereedschap. Persoonlijke/privé-vragen die impact hebben op je functioneren horen dus ook thuis in coaching die betaald wordt door de werkgever.
  Voor een werkgever is het van belang om mentaal én fysiek gezonde medewerkers te hebben die goed in hun vel zitten en op de juiste plek lekker werken. De meeste werkgevers hebben jaarlijks budget voor persoonlijke ontwikkeling, opleiding, loopbaanbegeleiding of verzuimpreventie. Mogelijk zijn er ook regelingen vanuit het Rijk waar je voor in aanmerking komt.

  Waar?

  Ik maak afspraken in een van de coachhuis locaties in Utrecht. Deze locatiekosten zijn bij de prijs inbegrepen.

  Verhinderd?

  Ben je verhinderd voor onze afspraak? Je kunt tot maximaal 48 uur voor onze afspraak, de afspraak kosteloos verzetten. Daarna behoud ik mij het recht voor om het gesprek volledig door te berekenen.

  De kleine lettertjes, voor een heldere samenwerking

  Je gegevens zijn veilig bij mij…

  De kleine lettertjes…

  Geaccrediteerd bij NOBCO, Nederlandse Orde voor Beroepscoaches

  Mijn praktijk is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 77197178.
  Copyright: Jessica Waaijers Coaching